पंचमेल खिचड़ी एक स्वादिष्ट और पौष्टिक व्यंजन है जिसे चावल और चार प्रकार की दालों को सब्जियों और मसालों के साथ पकाया जाता है। यह भारत के गुजरात और राजस्थान क्षेत्रों का एक लोकप्रिय व्यंजन है। इस व्यंजन को बनाने के अलग-अलग तरीके हैं, लेकिन यहां खोज परिणामों पर आधारित एक व्यंजन विधि दी गई है
Ingredients:
• 1 1/2 cups long grained rice (basmati)
• 1/2 tbsp masoor dal (split red lentil)
• 1/2 tbsp chana dal (split bengal gram)
• 1/2 tbsp yellow moong dal (split yellow gram)
• 1/2 tbsp toovar (arhar) dal
• 2 tbsp ghee
• 1 tsp cumin seeds (jeera)
• 1 tsp finely chopped garlic (lehsun)
• 1 tsp grated ginger (adrak)
• 1/4 cup onion cubes
• 1/2 cup cabbage cubes
• 3/4 cup cauliflower florets
• 1/2 cup potato cubes
• 1/2 cup green peas
• 1 tsp chilli powder
• 1/4 tsp turmeric powder (haldi)
• 2 tsp coriander-cumin seeds (dhania-jeera) powder
• 1/2 cup chopped tomatoes
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Method:
• Clean, wash and soak the rice and dals in a deep bowl for 15 minutes. Drain and keep aside.
• Heat the ghee in a pressure cooker and add the cumin seeds. When the seeds crackle, add the garlic and ginger and sauté on a medium flame for 1 minute.
• Add the onions and sauté on a medium flame for 1 minute.
• Add the cabbage, cauliflower, potatoes, green peas, chilli powder, turmeric powder, coriander-cumin seeds powder, tomatoes, rice, all the dals, salt and 3½ cups of water, mix well and pressure cook for 3 whistles.