सरसों का साग एक मलाईदार और स्वादिष्ट करी है जिसे सरसों के साग और अन्य पत्तेदार सब्जियों के साथ बनाया जाता है। यह भारत के पंजाब क्षेत्र का एक पारंपरिक व्यंजन है और इसे आमतौर पर मक्के की रोटी (मक्के के आटे की रोटी) के साथ परोसा जाता है। घर पर सरसों का साग बनाने की कुछ विधियाँ इस प्रकार हैं:
• Wash and chop 1 bunch of mustard greens (sarson), ½ bunch of bathua leaves (chenopodium), ½ bunch of spinach leaves (palak), 1 cup of chopped radish leaves (mooli ke patte) and 1 cup of fenugreek leaves (methi)
• Boil enough water in a large pot and add the chopped greens and 3 to 4 green chilies. Cook for 4 to 5 minutes on high flame, stirring occasionally
• Strain the cooked greens and refresh them in cold water. Drain well and blend them to a coarse puree with a blender or a wooden masher
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• Heat 2 tablespoons of ghee or butter in a deep pan. Add 1 teaspoon of chopped garlic, 1 teaspoon of chopped ginger and 1 cup of chopped onions. Saute until the onions turn golden brown
• Add the green puree, salt to taste, ¼ teaspoon of red chili powder and ¼ teaspoon of garam masala. Mix well and simmer for 10 to 15 minutes on low flame, stirring occasionally
• Garnish with some more ghee or butter and serve hot with makke ki roti, jaggery and white