पराठा एक परतदार और स्तरित दक्षिण एशियाई फ्लैटब्रेड है जिसे सादे या विभिन्न भरावन के साथ भरकर आनंद लिया जा सकता है। यहाँ पराठों के लिए तीन अलग-अलग व्यंजन हैं:
आलू पराठा: यह एक लोकप्रिय भरवां पराठा है जो मसालेदार मसले हुए आलू से भरा होता है। आटा बनाने के लिए एक बाउल में 2 कप गेहूं का आटा, 1/4 टीस्पून नमक, 1 टेबलस्पून तेल और 1/2 कप पानी मिलाएं। आटा अच्छी तरह से गूंध लें और अलग रख दें। फिलिंग बनाने के लिए उबले हुए आलूओं को मैश कर लें और इसमें जीरा, धनिया और गरम मसाला जैसे मसाले डालें। आटे की छोटी-छोटी लोइयां तोड़ लें, बेल लें, स्टफिंग डालकर फिर से बेल लें। गरम तवे पर परांठे को घी या तेल से दोनों तरफ से सुनहरा होने तक सेंक लें
Plain Paratha: To make plain paratha, mix 2 cups of whole wheat flour, 1 teaspoon oil or ghee, and 1/2 teaspoon salt in a bowl. Add 1/2 cup of water gradually to form a soft and smooth dough. Knead the dough well and set aside. Divide the dough into small balls, roll them out, and cook on a hot griddle with ghee or oil until they are golden brown on both sides.!
Subscribe
Happy Clients
Watch Time (Hours)
Vegetable Paratha: To make a vegetable paratha, mash 1 1/2 cups of boiled mixed vegetables like carrots, peas, and beans. Add 1 cup of flour, 1/2 tsp garam masala, 1/2 tsp red chili powder, salt to taste, and a handful of chopped coriander leaves. Mix everything together and add water as needed to form a smooth dough. Make small balls of the dough, roll them out, and cook on a hot griddle with ghee or oil until they are golden brown on both sides