पीनट बटर करी एक स्वादिष्ट और हार्दिक डिश है जो पीनट बटर की मलाई को भारतीय मसालों के बोल्ड फ्लेवर के साथ जोड़ती है। यह अफ्रीका और कैरिबियन के कई हिस्सों में एक लोकप्रिय व्यंजन है, और यह एक बढ़िया शाकाहारी विकल्प भी है जो प्रोटीन और स्वस्थ वसा से भरपूर है।
पीनट बटर करी बनाने की रेसिपी इस प्रकार है:
अवयव:
2 लहसुन लौंग, कीमा बनाया हुआ
1 बड़ा चम्मच कद्दूकस किया हुआ अदरक
1 बड़ा चम्मच करी पाउडर
1 छोटा चम्मच जीरा पाउडर
1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर
1/2 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1/4 छोटा चम्मच लाल मिर्च (वैकल्पिक)
1 कैन (14 ऑउंस) टमाटर के टुकड़े
1 कैन (14 ऑउंस) छोले, छाने हुए और धोए हुए
1/4 कप मलाईदार मूंगफली का मक्खन
1 कप सब्जी शोरबा
नमक और काली मिर्च स्वादानुसार
गार्निश के लिए कटा हुआ धनिया या अजमोद
Heat the oil in a large skillet over medium heat. Add the onion and cook until softened, about 5 minutes.
Add the garlic and ginger and cook for another minute, stirring constantly.
Add the curry powder, cumin, coriander, turmeric, and cayenne pepper (if using) and cook for 1-2 minutes until fragrant, stirring constantly.
Add the diced tomatoes and chickpeas to the skillet and stir well. Bring the mixture to a simmer and cook for 10-15 minutes until the sauce has thickened and the flavors have melded together.
In a small bowl, whisk together the peanut butter and vegetable broth until smooth. Add the peanut butter mixture to the skillet and stir well to combine.
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Cook for another 5-10 minutes until the sauce has thickened and the flavors have fully developed. If the sauce is too thick, add a little more vegetable broth or water to thin it out.
Season with salt and pepper to taste. Garnish with chopped cilantro or parsley and serve with rice or naan.
Enjoy the rich and flavorful taste of peanut butter curry!